De eeuw van Jan de Lichte
In het boek ‘De eeuw van Jan de Lichte’ gaat Elwin Hofman in op de geschiedenis van de 18de eeuw. Een periode waar dankzij de succesvolle Netflix-serie ‘De Bende van Jan de Lichte’ weer vol aandacht voor is. De serie biedt een unieke blik op de onderbuik van de achttiende eeuw. In lijn met de succesroman van Louis Paul Boon krijgen we een beeld van armoede, misdaad en dagelijks leven in een eeuw die zelden onder de aandacht komt.
De serie is een geknipte aanleiding om een aantal thema’s uit die geschiedenis meer uit te diepen. Dit boek wil niet zozeer de feiten en fouten in de serie benoemen, maar ze eerder aangrijpen om een ruimer beeld te schetsen van de achttiende-eeuwse Oostenrijkse Nederlanden in een eeuw van weelde en pauperisme, van gruwel en mededogen, van volkshelden en Verlichting, van bezetters en revolutie.
Elwin Hofman is postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven, gespecialiseerd in de cultuurgeschiedenis van de achttiende eeuw.
Auteur: Elwin Hofman
met bijdragen van Tom Bervoets, Bruno Blondé, Lieke van Deinsen, Klaas Van Gelder, Anaïs Huyghe, Wouter Ryckbosch, Marjolein Schepers, Beatrijs Vanacker, Reinoud Vermoesen, Tom Verschaffel, Renée Vulto en Heleen Wyffels
De eeuw van Jan de Lichte
Misdaad, verraad en revolutie in de 18de eeuw.
Elwin Hofman (red.)
Uitgeverij Vrijdag, 2020
ISBN: 9789460018930
€ 20,00