Luckas Vander Taelen over fabriekseiland Chipka “Denk de fabriek weg en Aalst kan zich ontwikkelen als een aantrekkelijke stad aan de stroom”
In een column voor journalistieke website Doorbraak zet geboren Aalstenaar Luckas Vander Taelen vraagtekens bij de aanwezigheid van de fabriek Tereos in het stadscentrum van Aalst:
“Zoals Louis Paul Boon dat zo treffend beschreef in zijn ‘Daens’ werden er op het einde van de negentiende eeuw in Aalst rond de Dender een groot aantal fabrieken opgetrokken. Honderd jaar later is één ervan getransformeerd tot administratief centrum van de stad; andere zijn omgevormd tot lofts. Maar een enorme mastodont blijft actief: Tereos, fabrikant van zetmeel en suiker. Al decennia wordt geopperd dat die eigenlijk niet meer thuishoort aan de oevers van de Dender. Denk het weg en Aalst kan zich ontwikkelen als een aantrekkelijke stad aan de stroom.”
Het Eiland Chipka is anno 2024 een industriezone van tien hectare in het historische hart van Aalst. Met alle gevolgen van dien. Wie niet van Aalst is, merkt meteen de geurhinder op – de stad probeert dat te counteren met jasmijnplanten in een winkelstraat. Vrachtverkeer van en naar het centrum van de stad maakt de uitbouw van een veilige fietsroute voor schoolkinderen richting Erembodegem de facto onmogelijk. Recreatie op de Dender is in het stadscentrum aan de fabriek niet mogelijk. Liefhebbers van architectuur en schoonheid in het algemeen wenden best de blik weg van de fabriek, investeringen in stadsvernieuwing en toerisme lijken weggesmeten geld in de directe omgeving van deze industriële mastodont.
“Natuurlijk is een fabriekssluiting altijd een menselijk drama, maar het moet toch mogelijk zijn om fouten uit het verleden recht te zetten”, schrijft Vander Taelen.
Lees hierover verder in Boonberichten 206
Foto: Tereos op het Eiland Chipka in Aalst. Rechts: Luckas Vander Taelen, die vraagtekens zet bij de aanwezigheid van de fabriek in het stadscentrum. © Swirko