De Boon – Twee nieuwe Vlaamse literatuurprijzen
Vlaanderen reikt op 17 maart volgend jaar twee nieuwe literatuurprijzen uit, één voor fictie en non-fictie, en één voor kinder- en jeugdliteratuur.
De Boonprijzen – genoemd naar Louis Paul Boon – belonen elke winnaar met 50.000 euro en gelden als opvolger van De Gouden Uil, die vijf jaar geleden verdween. Dat heeft Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA)aangekondigd.
De twee Boonprijzen worden samen met de Libris Literatuurprijs en de Boekenbon Literatuurprijs (de vroegere AKO Literatuurprijs) de meest prestigieuze die een Nederlandstalig auteur kan winnen. Brigitte Raskin is juryvoorzitter fictie en non-fictie en Martine Tanghe is juryvoorzitter van de kinder- en jeugdjury.
De Boon moet de nieuwe referentieprijs worden voor het beste Nederlandstalige boek, en dat voor een breed en divers publiek. Na het verdwijnen van de Fintro Literatuurprijs beschikte Vlaanderen niet langer over een algemene literatuurprijs die de Nederlandstalige literatuur en haar rijke verschijning onder de aandacht bracht.
Het BoekenOverleg, de vertegenwoordiger van het verenigde boekenvak, ijverde al enkele jaren voor een nieuwe algemene literatuurprijs.
De Boon sluit opnieuw aan bij de andere literatuurprijzen in het Nederlands taalgebied; de Libris en de Boekenbon literatuurprijs. Bovendien wordt de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur de grootste prijs qua prijzengeld voor kinderboeken in de Lage Landen.
De eerste uitreiking van de prijzen is gepland op 17 maart 2022 en moet het hoogtepunt worden van een traject dat de nodige media-aandacht zal krijgen. Daarbij zet de Boon in op de diverse belevingswijzen van literatuur, voor jong en oud, op papier en digitaal, in leesclubs en op het podium.
Voor de organisatie van de uitreiking is de Boon nog op zoek naar een stad of een gemeente om mee samen te werken.